Doğum, kadın bedenindeki doğal bir süreç olmakla beraber, her bayanın doğumu benzersiz ve özel bir olaydır. Aynı annenin 2. Ve 3. Doğumları arasında bile fark olabilmektedir.
Bazı doğumlar, bir iki saat içerisinde gerçekleşirken bazı doğumlar annenin fiziksel ve duygusal durumunu zorlayabilmektedir.
Doğum gerçekleşinceye kadar doğumunuzun ne kadar süreceğini ve nasıl geçeceğini eksiksiz olarak bilemeseniz de normal doğumun süreçlerini bilerek kendinizi daha hazır hissedebilirsiniz.
Normal doğumun 3 evresi vardır. İlk düzenli kasılmaların başlamasından, tam dilatasyona kadar geçen süre; birinci evre, tam dilatasyondan, bebeğin doğmasına kadar geçen süre 2. Evre ve plasentanın ayrılmasıyla sonlanan süre 3. Evre olarak adlandırılır.
Normal doğum nasıl yapılır?
Birinci evre:
Rahim ağzı, doğum sancılarının 8-10 dakikada bir düzenli bir biçimde gelmesi ile açılmaya başlar. Rahim ağzını kapatan mukus tıkaç hafif kanlı bir biçimde atılır. Doğumun birinci evresi, doğumun en uzun süren evresidir. Yaklaşık tüm doğum süresinin %85-90’ı birinci evrede geçer. Hastanın bu evrede kendisini yormaması gerekir.
Bu evrede sizi rahatlatan birtakım aktiviteler yapabilirsiniz. Bunlar kısaca;
• Hafif bir yürüyüş yapmak
• Ilık bir duş almak
• Rahatlatıcı bir müzik dinlemek
• Doğum eğitimlerinde öğretilen rahatlatıcı nefes tekniklerini uygulamak
• Pozisyon değiştirmek
Rahim ağzı, yaklaşık 6-7 cm açılıp, bebeğin başı doğum kanalı girişine tam baskı yapınca su kesesi açılır. Su kesesi açıldıktan sonra rahimdeki gerginliğin azalmasına bağlı şekilde ağrıların şiddeti biraz azalır ancak sonra tekrar artar.
Birinci evrede sizleri neler bekliyor?
Birinci evrede bebeğinizin kalp atışları dinlenecek, rahim ağzınızın ne kadar açıldığı bir hemşire veya doktor tarafından takip edilecektir.
İkinci evrede rahim ağzı tam açıldığında artık doğum başlamıştır. Bu evrede, sancılar artmıştır ve artık en üst seviyesindedir. Sancılar 2-3 dakika arayla gelip 60-70 saniye devam eder. Bu evrede anne adayında ağrılarla beraber irade dışı bir ıkınma hissi de başlar. Bu devre, ilk çocuğunu doğuranlar için yaklaşık bir saat kadar, ikinci ya da üçüncü çocuğunu doğuranlarda yarım saat kadar sürer. Bu sürenin uzamaması bebeğin sağlığı bakımından önemlidir. Bu sebeple bebek kalp atışları sık sık dinlenir.
İkinci evrede sizleri neler bekliyor?
Bu evrenin uzamaması için sancılarla beraber ıkınmanız gerekiyor. Ne kadar güçlü ıkınırsanız, bebeğiniz doğum kanalında o kadar hızlı ilerleyecektir. En sonunda doktor bebeğin başını görecektir. Böylelikle, bir iki güçlü ıkınmayla daha bebeğiniz dünyaya gelir.
Üçüncü Evre:
Bu evrede anne adayı artık rahatlamıştır ve bebeğini kucağına almıştır. Bazı hastaneler bu evrede annenin emzirmesine izin verir. Annenin dikkati, artık bebeğine kaymış durumdadır ancak bu evrede pek çok olay gerçekleşmeye devam etmektedir. Bebeğin anne ile bütün bağlantısını sağlamayı başaran plasenta, hala anne karnındadır.
Plasentanın ayrılma belirtileri görüldükten sonra, üstten rahime masaj yapılarak plasenta çıkartılır. Bu evre yarım saati geçmez. Plasenta çıkarken, son bir kere ıkınmanız gerekebilir. Plasenta çıktıktan sonra, vajina ve vajina girişi kontrol edilir, herhangi bir yırtık oluşmuşsa dikilir. Doktor tarafından plasentanın tek parça çıkıp çıkmadığı da kontrol edilir.
Bu işlem, anne rahminin içinde plasenta parçası kalmaması açısından önemlidir. Eğer doğumdan önce düzensiz yırtık olmaması için vajina girişi kesilmişse, bu evrede atılan kesikler dikilir. Hastanın kanaması kontrol edilerek doğum tamamlanmış olur.
Normal Doğum Faydaları
Normal doğumun hem anne, hem de bebek için sayısız yararları vardır. Normal doğumunun anne için yararlarını şu biçimde sıralayabiliriz:
• Normal doğumda kullanılacak olan pek çok teknik invaziv değildir. Bu sebeple enfeksiyon, kanama gibi muhtemel yan etkiler ve risk en az düzeydedir.
• Normal vajinal doğum yapan annelerin doğum sonrasındaki ağrı şikayeti, sezaryen ile doğum yapan annelerden çok daha azdır.
• Normal doğum yapan anneler, hastaneden daha erken taburcu olurlar. Bu durum da hem risk hem de ekonomik açıdan avantajlıdır.
• Normal doğum yapan pek çok kadın, doğum sırasında kendini kuvvetli hissedip akabinde de başarı duygusunu yaşar. Yapılan araştırmalar pek çok bayanın ağrı çekmelerine rağmen bir sonraki doğumda yine normal doğumu tercih edeceklerini belirttiklerini göstermiştir. Bazı bayanlar için doğum sırasında kontrolün ellerinde olması hissi, ağrı ile baş etmelerine yardımcı olmaktadır.