Rahim Yumurtalık Ameliyatları

Laparoskopik Rahim Alma

Laparoskopik rahim alma ameliyatı uzun vadeli ağır kanama veya rahim kanseri gibi durumlarda başvurulan cerrahi bir işlemdir. Ameliyat sırasında çoğunlukla rahmin tamamı çıkarılmaktadır.

İşlem ayrıca fallop tüplerinin ve yumurtalıkların da alınmasını içerebilir. Rahim alma ameliyatından sonra kişinin hamile kalması olanaklı değildir. Rahim alma ameliyatına başvurmadan önce kişinin durumuna bağlı şekilde evvela ameliyat içermeyen diğer alternatifler tüketilmelidir.

Mümkün olduğunda bayanlar çocuk sahibi olana dek rahim alma ameliyatı için bekleyebilir.

Laparoskopik Rahim Alma İşlemine Ne Zaman Başvurulmaktadır?

Laparoskopik rahim alma ameliyatına başvurulmasını gerektirecek nedenler arasında anormal vajinal kanama, kronik pelvik ağrı, rahim, rahim ağzı veya yumurtalık kanseri ve rahim genişlemesi sayılabilir. Kanser dışı sebeplerle rahim alma işlemine genelde diğer tüm tedavi yaklaşımları başarı olmadığında başvurulmaktadır.

Rahim Alma İşleminin Türleri Nelerdir?
Rahim alma işlemi nedenine bağlı şekilde rahmin tamamının veya bir kısmının alınmasını içerebilir. Radikal histerektomi işlemi tüm rahmin, çevresindeki dokunun, rahim ağzının ve vajinanın üst kısmının alınmasını kapsamaktadır. Radikal histerektomiye genelde yalnızca kanser görüldüğünde başvurulmaktadır.

Rahim Alma İşlemi için Cerrahi Teknikler
Rahim alma işleminde işlemin nedenine ve bayanın genel sağlığına bağlı şekilde farklı yöntemlere başvurulabilir. Rahim alma işleminde alışılmış açık cerrahi ve laparoskopik rahim alma olmak üzere iki ayrı teknik bulunmaktadır.

Laparoskopik rahim alma işlemi ucunda ışık yanan kameralı bir tüp olan laparoskop ve cerrahi aletler karında yapılan birkaç küçük kesiden sokularak gerçekleştirilmektedir.

Laparoskopik Rahim Alma İşleminin Avantajları Nelerdir?
Laparoskopik rahim alma işlemi alışılmış açık cerrahiye kıyasla pek çok avantaj taşımaktadır. Genel olarak daha hızlı bir iyileşme ve daha kısa hastanede kalış süresi, daha az ağrı ve daha düşük enfeksiyon görülme ihtimali bu avantajlar arasında sayılabilir. Laparoskopik rahim alma işlemi sonrası fıtık görülme ihtimali de daha düşüktür.

Ancak her kadın laparoskopik rahim alma işlemi için iyi bir aday olmayabilir. Önceki ameliyatlardan kalan skar dokusu varlığı, obezite problemi, rahmin büyüklüğü ve hastanın kişisel sağlık durumu operasyon için uygun bir aday olup olmadığını belirleyecektir.

Laparoskopik Rahim Alma İşleminin Riskleri Nelerdir?
Laparoskopik rahim alma ameliyatı sonrası nadiren majör bir komplikasyon görülmektedir. Ancak tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi içinde çeşitli rizikolar barındırır. İdrar kaçırma, vajinal fistül veya kronik ağrı bu rizikolar arasında sayılabilir.

Laparoskopik rahim alma ameliyatı sırasında nadiren de olsa yara enfeksiyonları, kan pıhtıları, kanama veya rahim çevresindeki organlarda yaralanma görülebilir. İşlem sonrası bayanlarda menopoz semptomları ortaya çıkmaktadır. Bu kemik erimesi gibi türlü hastalıkların görülme ihtimalini artırır. Menopoz semptomlarını hafifletmek için hormon tedavisi gibi türlü yöntemlere başvurulması gerekebilir.

Bazı bayanlarda rahim alma işlemi özellikle yumurtalıkların da alınmasını içeriyorsa vajinal kuruluk ve cinsel istekte azalma görülebilir. Bunun yanında vücutlarındaki değişim sebebiyle depresyon semptomları ortaya çıkabilir. Mutsuz hissetme, zevk alınan şeylere ilgi kaybı veya daha az enerjik hissetme bu belirtiler arasında sayılabilir. Laparoskopik rahim alma işlemi sonrası birkaç haftadan daha uzun süren depresyon belirtileri var ise kişi doktoruna başvurmalıdır.

Laparoskopik Rahim Alma Sonrası İyileşme
Rahim alma ameliyatı önemli bir cerrahi işlemdir, bu sebeple iyileşme birkaç hafta sürebilir. Doktor işlem sonrası kişinin mümkün olan en kısa bir süre içinde ayağa kalkıp hareket etmesini sağlayacaktır. Hastanın birkaç gün kateter kullanması gerekebilir.

Kişinin normal aktivitelere dönmesi için gerekli süre geçen ameliyatın cinsine ve kişinin sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Ameliyat sonrası dört ila altı hafta boyunca kişi bolca dinlenmeli ve ağır aktivitelerden uzak durmalıdır.

Sohbete başla
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
web tasarım izmir web tasarım ajansı homeopat rita kaya akustik sünger izmir