Laparoskopi; derin kesiler yapılmadan, sadece karın bölgesine açılan birkaç küçük kesiden yapılan cerrahi işlemlerdir. Laparoskopinin en sık kullanıldığı alanlardan birisi de kadın hastalıkları ve doğumdur. Özellikle miyomları, kistleri çıkarmak amacı ve rahmin alınması için en çok tercih edilen ameliyat yöntemi olarak uygulanmaktadır.
Kapalı Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kapalı rahim ameliyatı; genel anestezi altında yapılır. Bu sebeple ameliyat sırasında hiçbir ağrı veya acı hissedilmez. İşlem sırasında “laparoskop” adı verilen, ucunda ışık kaynağı olan, mikro kameralar kullanılmaktadır. Bu kameralar, karın bölgesinin içini net bir biçimde gösterdiği için büyük kesiler yapılmasına ve rahmin bütünüyle açılmasına lüzum kalmaz. Laparoskopu karın bölgesine göndermek için ise karın bölgesine küçük olmak kaydıyla bir kesi atılır.
Görüntüleme sırasında cerrahi işleme devam etmek için bu kesinin yanına birkaç tane daha ince küçük delik açılır. Bu bölgeden, uygun tekniklerle cerrahi müdahale yapılır. Günümüzde, rahim alma ameliyatlarının nerdeyse tamamı bu yol ile yapılmaktadır. Yapılan kesilerden, rahim güvenli bir biçimde çıkarılmakta ve işlem sonlandırılmaktadır.
Kapalı Rahim Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Kapalı rahim ameliyatı; yapılacak işlemin komplikasyonuna göre değişmektedir. Rahmin alınması, farklı uzunlukta sürebilir. Ancak genel itibari ile rahmin alınması 45-60 dk arasında sürer diyebiliriz.
Rahmi Alınan Kadın Adet Görür Mü?
Rahim alındıktan sonra, yeniden adet görülmez. Kadın doğurganlığını kaybeder. Bu sebeple rahim alma, çoğu zaman ileri yaşta, yeniden bebek sahibi olmayı düşünmeyen hastalarımızda tercih edilir. Ancak rahim kanseri vb. Durumlarda, genç hastalarımıza da rahim alma ameliyatı yapılabilmektedir.
Rahim Ameliyatı Sonrasında Kanama Olur Mu?
Rahim alma ameliyatından sonra, kısa bir zaman lekelenme tarzında az miktarda kanama olabilir. Genellikle günlük ped kullanmak sizler yeterli olacaktır.
Kapalı rahim ameliyatından sonra;
• Enfeksiyon riski düşüktür. Çünkü büyük yaraların iyileşmesi beklenmez. Ancak yine de enfeksiyon riskine karşı dikkatli olmak çok önemlidir. Bu sebeple hastanın kişisel temizliğine özen göstermesi; tuvalet temizliğini vajinanın ön bölgesinden arkaya doğru yapması gerekmektedir.
• Kapalı rahim ameliyatından sonra iyileşme süresi kısadır.
• Büyük kesiler yapılmadığı için ameliyat izi kalmaz.
• İyileşme sürecini rahat geçirebilmesi için kişinin rutin kontrollerini aksatmaması ve doktorun reçeteye olarak verdiği ilaçları eksiksiz kullanması gerekir.
Rahim Alma Ameliyatı Riskli Midir?
Kapalı yöntemle yapılan rahim ameliyatlarında risk her zamankinden çok daha düşüktür. Çünkü açık ameliyat yöntemi ile yapılan rahim ameliyatlarında, rahim içi yapışıklık oluşma riski vardır. Kapalı yöntemle yapılan ameliyatlarda bu risk bir hayli düşük olsa da doktorun bilgi birikimi bir hayli önemlidir. Eğer dikkatli bir biçimde, profesyonel bir hekim tarafından yapılırsa, kapalı rahim ameliyatının riski bir hayli azdır.