Bebeğin kalp atışlarının seyrini ve kalp atışlarının bebek hareketleriyle ve var ise kasılmalarla olan ilişkisini gözlemlemeye yarayan testtir. Bu gözleme göre, fetusun normal veya sıkıntılı (distres) olduğu anlaşılmaya çalışılır. NST fetusun iyilik halinin saptanması için yapılan testlerden biridir.
Prop adı verilen ve gebenin karnına sabitlenen iki ucu vardır. Proplardan biri rahmin kasılmalarını, diğeri ise bebeğin kalp seslerini algılar. Algılanan kasılmalar ve kalp sesleri cihaz tarafından grafiksel olarak bir kağıt üzerine aktarılır.
Yaklaşık 20 dakika süren bu işlem sırasında gebelerden bebeklerin her hareketlerini hissettiklerinde ellerine verilen butona basmaları istenir.
Böylelikle bebeğin kalp atım hızı ve reaktivitesi (atım hızındaki değişkenlikleri), rahimdeki kasılmalar ve bebeğin kalbinin bu kasılmalara vermiş olduğu cevaplar hekim tarafından değerlendirilerek bebeğin sağlığı hakkında dolaylı bir bilgi elde edilmiş olur.
Riski olmayan gebeliklerde NST uygulamasının 36. Gebelik haftasından sonra haftada bir, 40. Gebelik haftasından sonra ise 2-3 günde bir tekrarlanması önerilir. NST işlemi öncesi annenin tok olması önerilir.